Kopanie – wjazd do miejscowości |
Pierwotna nazwa wsi Coppen oznacza karczowisko. Osada powstała z dwóch folwarków, wzmianki o niej pochodzą z roku 1411.
Kopanie często zmieniało nazwy i właścicieli – przez jakiś czas funkcjonowało jako Dornslabil (od właściciela), Cappan, a w czasach niemieckich jako Koppen.
Wieś leży dosłownie nad brzegiem Odry – schodząc kilkanaście metrów z drogi jesteśmy już u jej wód. To dość wyjątkowe – takim położeniem może w okolicy poszczycić się tylko Brzeg.
Wieś położona jest dosłownie u brzegu Odry |
Przed 1945 rokiem istniała tu przeprawa promowa do Stobrawy. Dziś natomiast możemy skorzystać z przystani kajakowej i zorganizować spływ Odrą i Nysą Kłodzką do Lewina Brzeskiego. Możemy też wynająć salę na imprezy, co oferuje świeżo wybudowany dom ludowy – miejsce spotkań mieszkańców wsi, które powstało dzięki ich zaangażowaniu oraz wsparciu gminy Skarbimierz.
W okresie wiosenno-letnim w Kopaniu można wypożyczyć kajak |
Lisowczycy
Interesującym faktem historycznym związanym z Kopaniem jest sforsowanie Odry przez oddział lisowczyków w służbie cesarza Ferdynanda II Habsburga (wojna trzydziestoletnia) w roku 1622. Jak pisze dr Jan Majewski w przewodniku „Moje turystyczne ścieżki”, lisowczycy brali udział w nieskutecznym oblężeniu twierdzy kłodzkiej. Wycofując się w okolice Zielonej Góry, przeprawili się przez Odrę w okolicach Kopania. Ponownie we wsi zjawili się 13 lat później, zmierzając do Czech z odsieczą wspomnianemu Ferdynandowi II. W obu przypadkach niestety nie pozostawili po sobie najlepszego wrażenia, plądrując i grabiąc co popadnie.
Nowy dom ludowy w Kopaniu stoi w miejscu dawnego browaru |
Browar
Za kolejny kopański smaczek można uznać funkcjonowanie browaru we wsi. Założony został w 1855 roku, w miejsce dawnego majątku rycerskiego i warzył piwo przez przeszło 50 lat. Powołując się na publikację Andrzeja Urbanka „Historia piwowarstwa w Brzegu i okolicach”, założycielem interesu pod nazwą „Braunbierbrauerei”, oferującego piwo dolnej fermentacji, był niejaki Julius Heider. W 1878 roku biznes przejęła spółka Albert Nitschke & Co. i przekształciła go w „Koppener Dampfbrauerei” (dosł. Browar Parowy w Kopaniu). Produkowane w browarze „Koppener Bier” rozlewane było nie tylko w firmowej restauracji, ale także w butelkach i beczkach wyjeżdżało do sklepików i lokali na całym Śląsku.
Niestety zbyt duża konkurencja brzeskich potentatów piwa wykończyła malutki biznes w Koppen. Po jego upadku w 1907 roku, w browarze urządzono rzeźnię, która funkcjonowała do końca II wojny światowej. Budynek niestety nie przetrwał do dzisiejszych czasów. W jego miejscu stoi teraz nowy dom ludowy.
Tekst i fot.
Paweł Pawlita
Paweł Pawlita
Materiał ukazał się w "Gazecie Brzeskiej", nr 7/2016 z 6 kwietnia 2016
http://gazetabrzeska.eu/Archiwum/Numer/734
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz